Despre noi

Ca importator de genetică bovină, Schontal-Schul Impex SRL, şi-a propus de la înfiinţarea sa din 2003, să aducă dinamism si pasiune in creşterea vacilor de lapte din România, prin oferirea celei mai bune genetici americane fermierilor.

Dezvoltarea geneticii bovine în România a avut momente istorice în decursul acestor ani, cu impact și la nivel internațional în recunoașterea efectelor ameliorării în domeniul creșterii bovinelor, mai ales a rasei Holstein. Am fost prima firmă care a început şi a dezvoltat folosirea pe scară industrială a materialului seminal sexat, care acum nu de mult era doar un vis în ameliorarea efectivelor fermelor de lapte. Fermele au trecut de la faza de testare, la utilizarea zilnică a acestui tip de produs, incluzând în calculele de ameliorare fiice care se vor naște în proporția promisă de cca 90%. Producțiile de lapte au crescut exponențial la cei care au apelat la tauri de vârf, azi fiind o realitate producțiile de peste 60 litri obținute de la o vacă recordistă, în mijlocul fermei, în producție.

În perioada aceasta am obținut cele mai multe animale câștigătoare atât la expozițiile naționale, cât și la cele arbitrate internațional: Indagra – București, ZCT – Râșnov sau Expo AgroZoo Vaslui. Trăsăturile funcționale de exterior ale animalelor din fermă sunt în progres continuu și capătă tot mai mare importanță pentru a obține o longevitate cât mai mare în producție.

În ultimii doi ani, ca noutate apărută în ameliorare sunt cercetările genomice și rezultatele obținute de taurii testați genomic, care au dovedit că fac față așteptărilor. Tehnologia embriotransferului accelerează progresul în ameliorare și oferă saltul cel mai sigur pentru a ajunge la producții de peste 10.000 litri dintr-o singură generație. Dintr-un program efectuat cu succes în 2009, din 110 embrioni importați din California, s-au născut și sunt în producție primipare peste 11.000 litri în mai multe ferme din țară. Dorim să oferim acest serviciu în continuare pentru crescători.

E nevoie de concepte noi în ameliorarea rasei şi în continuare, pentru a obține o medie zilnică cât mai ridicată. În această privinţă firma noastră a înregistrat un succes în țară, având printre partenerii de referință cele mai multe ferme care au atins sau chiar au depășit  producția medie de 29, 30 litri, zi de zi, indiferent de mărimea efectivului.

 

Credem că  a devenit tot mai importantă ideea producției eficiente, obținerea de lapte mult în fermă  prin costuri optimizate, ceea ce impune un management eficient. În acest sens, oferim în continuare partenerilor seminarii, conferințe, zile deschise în țară sau schimburi de experiență în străinătate. Programul nostru de training, un transfer de know-how desfăşurat în condiții de ferme în SUA, are un succes deosebit.

Astăzi, când oferta pe piața geneticii bovine este mare, credem că este foarte important de punctat, că aportul cel mai mare în ameliorare, pe lângă vârfurile oferite de cercetări și tauri genomici, au taurii consacrați, cu nume legendar. Dorim să oferim fermierilor taurii  legendari ai ultimilor ani şi  cei vestiți ai momentului, dar şi tauri comerciali, având întotdeauna în vedere raportul calitate/preţ și dorința crescătorului în ameliorare. Căutăm in permanenţă dezvoltarea unui parteneriat cu crescătorii pentru a-i ajuta in rezolvarea problemelor din domeniul geneticii, prin informare continuă asigurată de specialişti, cursuri de formare si perfecţionare, sisteme de know how în managementul fermelor de lapte si reproducție.

 
Credo:

Credem în faptul că pentru noi genetica este o pasiune.

Credem că afacerea partenerilor în zootehnie este pentru ei, ca și pentru noi,  cea mai importantă.

Credem, că ameliorarea în domeniul creșterii animalelor este o artă.

 
Oradea, Mai 2013                                                                                                                                                                             dr. János Sultész

 
 

 

 

Imagini din viaţa Schontal Schul Impex SRL