WMS

Serviciul WMS de potrivire a perechilor – World Wide Mating Service

Având în focus profitabilitatea fermei, serviciul WMS asigurat de Schöntal Schul Impex SRL este destinat să ajute crescătorii în dezvoltarea unui program de potrivire a perechilor optimizat pentru reproducția în fermă.

Cu ajutorul softului dezvoltat în Statele Unite de câtre Select Sires, selectarea taurului partener se face după bonitarea individuală a fiecărei vaci lactante pe baza trăsăturilor de exterior, luând în considerare şi originea, respectiv gradul de consangvinizare, cu optimizarea prețului de achiziție a taurului.

Programul se bucură de mare suces pe plan internațional. Este utilizat pe scara largă, anual potrivindu-se cu programul WMS peste 6,1 milioane vaci. Softul a fost recent updatat pentru a permite un control mai mare asupra consangvinizării. Este binecunoscut efectul negativ al consangvinizării asupra sănătății și productivității vacilor precum și favorizarea transmiterii genelor recesive. Un studiu recent efectuat la Universitatea din Wisconsin a demonstrat că profitul așteptat pe timpul vieții productive a animalului crește cu 9$ - 37$ la rasa Holstein în cazul utilizării unui program de potrivire a perechilor care va reduce consangvinizarea. Programul WMS s-a dovedit a fi un instrument eficient în controlul incidentelor de consangvinizare și în cresterea profitabilității fermelor.

Programul WMS:

  • ține cont de ţelurile individuale ale fermierului
  • este un program știintific, utilizează tehnologie avansată de calculator
  • evaluează peste 16 trăsături de exterior ale animalului
  • utilizează datele US Holstein Association şi InterBull în potrivirea perechilor pentru a crește profitabilitatea fermei
  • protejează împotriva creşterii consangvinizării și transmiterii genelor recesive