Igiena corectă a mulsului înseamnă mai mult lapte!

Igiena corectă a  mulsului înseamnă mai mult lapte!

Continuăm prezentarea  principalelor  subiecte dezbătute la conferinţa „Soluţii moderne  pentru ferme de lapte în pragul anului 2015”, organizată în februarie de compania Schöntal Schul Impex.

 Aşa cum declara János Sultész, director executiv al Schöntal Schul Impex, tema conferinţei a fost aleasă deoarece: „Credem că 2015 este un an crucial pentru creşterea vacilor în România; se vor elimina cotele de lapte şi piaţa se va schimba total. Noi trebuie să facilităm accesul la informaţii, în primul rând: ce înseamnă astăzi o tehnologie modernă, ce înseamnă competitivitatea şi cum putem atinge aceste deziderate şi ce putem face pentru a atinge performanţa crescătorilor din vestul Europei”.

În statele mari producătoare de lapte din Europa fermierii sunt gata să producă mai mult lapte, ceea ce va întări  competiţia şi pe piaţa internă. De aceea, programul conferinţei a fost structurat în aşa încât să ofere fermierilor soluţiile tehnice pentru a creşte producţia de lapte, dar mai ales pentru eficientizarea şi asigurarea calităţii producţiei de lapte în condiţiile actuale.

 

Sănătatea ugerului şi calitatea laptelui

 

Producţia de lapte este direct influenţată de starea de sănătate  a efectivului de vaci, în general, şi, în particular, de sănătatea ugerului. Igiena mulsului şi mai ales numărul redus de celule somatice sunt primordiale pentru calitatea laptelui, dar şi pentru sănătatea vacilor. La nivel de fermă, acţiunile directe pentru igiena mulsului reprezintă circa 2% din totalul bugetului de cheltuieli, însă influenţa economică este de la 10 până la 30% din totalul veniturilor.

În cadrul conferinţei, Zoltán Formanek Manager Regional Europa Centrală şi Est & Rusia Divizia Agricultură, Food & Beverage al Ecolab Hygiene Ltd., a prezentat tema „Reducerea numărului celulelor somatice din lapte combaterea hipercheratozei mamare”, cu referire specială la tipurile de mamite, cauzele lor, tratamentul şi, mai ales, prevenirea acestor afecţiuni ale ugerului.

Mamita este inflamaţia acută sau cronică a ugerului, ca răspuns de apărare a glandei mamare. Organismul animal dispune de mecanisme naturale de apărare şi de prevenire a acestor afecţiuni. Managementul fermei şi mai ales al mulsului dictează evoluţia, tratamentul de urmat, prevenirea şi controlul afecţiunilor glandei mamare. Repetarea şi cronicizarea mastitelor conduce la pierderi economice importante şi chiar la pierderea animalelor.

Igiena corectă a mulsului începe cu pregătirea ugerului şi a mameloanelor pentru muls, continuă cu executarea unui muls corect şi complet şi se încheie cu igiena ugerului după  muls. Canalul mamelonar este principala cale de intrare a agenţilor patogeni în mamelon iar infecţia se produce imediat după muls. Canalul mamelonar se închide natural, în 30 de minute după muls, atât prin contracţia sfincterului mamelonar, cât şi prin formarea unui dop natural cheratinos.

Mamitele clinice sunt relativ uşor de diagnosticat, însă pagube economice însemnate produc şi mamitele subclinice. Schimbarea compoziţiei laptelui şi modificările de la nivelul ugerului (culoare, temperatură,  tumefacţie, durere la palpare etc.), precum şi modificările generale ale stării de sănătate a animalelor sunt semnele clasice ale mamitelor.

Mamitele subclinice se manifestă printr-un răspuns imunitar mai slab al organismului, uneori sunt mamite cronice şi  se pot evidenţia prin teste specifice (California test). Mamitele contagioase au, de cele mai multe ori, manifestări subclinice. Totuşi, circa 90%  dintre mamite au origine patogenă microbiană (Staphylococcus aureus, Streptococcus spp.  S. agalactiae, S. dysgalactiae, S. Uberis şi Escherichia coli).

 

Corelaţia dintre NCS şi producţia de lapte


La nivel de fermă,  numărul  celulelor somatice (NCS) din lapte este un indicator al stării de sănătate  a efectivului:

  • sub 200.000 NCS/ml = mai puţin de 5% animale bolnave;
  • între 200.000  şi  400.000  NCS/ml = până la 10% incidenţă a mamitelor;
  • între 400.000 şi 600.000 NCS/ml = cca 15% animale bolanve;
  • peste 600.000 NCS/ml = mai mult de 15% animale bolnave.

 

Într-un studiu privind producţia de lapte şi  NCS, realizat de Ecolab Ungaria pe un efectiv de 150 mii de animale, rezultatele privind igiena mulsului au fost comparabile cu cele obţinute în SUA. Astfel, s-a constat că  există o corelaţie directă  între NCS şi producţia medie de lapte/animal:

  • în fermele cu până la 100.000 NCS/ml, producţia medie de lapte/vacă a fost de 29,7 l/zi;
  • în fermele cu 100.000 până la 400.000 NCS/ml, producţia de lapte este de 25,39 l/zi;
  • în fermele cu peste 400.000 NCS/ml, producţia medie de lapte este de până la 23,06 l/zi;
  • în fermele cu peste 1.000.000 NCS/ml, producţia medie de lapte este sub 20,22 l/zi.

Deci prin îmbunătăţirea  igienei mulsului, producţia de lapte creşte semnificativ.

 

Schöntal Schul Impex SRL comercializează produsele: Alcide, marcă  înregistrată Ecolab, ce oferă soluţii avansate pentru igiena mulsului şi prevenirea mastitelor:

4XLA, dezinfectant pentru mameloane, înainte şi după muls, pe bază de dioxid de clor;

UDDERGOLD Platinum, dezinfectant cu efect antimicrobian  (în 10-15 sec.), oferă protecţie de până la 12 ore, fără risc de rezistenţă.

 

 Mai multe informaţii puteţi găsi pe pagina: www.schontal.ro/dezinfectanti/.

 

Gheorghe GHIŞE

 Articol preluat din Revista Ferma, Nr.5, 15 martie 2015